piątek, 26 października 2012

Co można zrobić z pokrzywy?

Autorem artykułu jest Aoi

Niewiele ludzi wie, że można zrobić co najmniej dwadzieścia smacznych potraw z pokrzywy. Jest bardzo zdrową, niechcianą rośliną. Czy wiedziałeś, że przyrządza sie ją podobnie jak szpinak? 

Pokrzywa dla większości ludzi, kojarzy się jedynie ze swędzeniem i pęcherzykami spowodowanymi kwasem mrówkowym w niej zawartym. Jednak młoda pokrzywa nadaje się do jedzenia nawet na surowo. Zawiera bardzo dużo pierwiastków takich jak żelazo, wapń, fosfor. Jest bogata w bioflawonoidy, karotenoidy, garbniki, a także histaminę, acetylocholinę i serotoninę.

Po pierwsze pokrzywa działa oczyszczająco, odkwasza organizm, oczyszcza jelito, a także wątrobę i zawiera tyle samo witaminy C co jedna cytryna. Jest także bogatym źródłem witamin B i K. Najlepiej zbierać młode pokrzywy, ponieważ są najbadziej wartościowe. Pokrzywa może przyczynić się do poprawy naszego nastroju, a pijąc ją regularnie może nam służyć jako forma suplementu diety.

W dawnych czasach rolnicy urządzali konkursy jedzenia pokrzywy, aby udowodnić sobie, czyja pokrzywa jest lepsza. Owy zwyczaj zanikł, jednak można jeszcze spotkać ludzi, którzy zbierają tę roslinę w celach leczniczych. Kilka sposobów przyrządzenia :

- można zrobić herbatę pokrzywową. W tym celu wystarczy pokrzywę zalać wodą o temperaturze co najmniej 60 stopni, aby zneutralizować kwas mrówkowy. Herbata parzona w temperaturze 100 stopni Celsjusza również będzie dobra, jednak pozbędziemy się z niej wielu cennych pierwiastków i mikroelementów.

- może także być zastosowana jako forma płukanki do włosów. Wzmacnia osłabione włosy, zapobiega rozdwajaniu się końcówek, oraz pomaga odbudować strukturę włosa. wystarczy sparzyć pokrzywę i wymoczyc włosy przez co najmniej 10 minut.

- zawarte w niej mikropierwiastki pozytywnie wpływają na naszą skórę, więc dla odważnych mogę zaproponować kapiel w pokrzywie. Tutaj jednak należy uważać i przed dodaniem pokrzyw do kąpieli sprawdzić czy są odpowiednio sparzone.

- można także przygotować ją w ten sam sposób co szpinak, lub zastosować jako dodatek do placków.
Szkoda, że tak niewiele ludzi wie o dobrodziejstwach jakie daje nam ten "chwast". Uważam, że zamiast sztucznych tabletek wypić sobie bardzo smaczną herbatkę z pokrzywy. Życzę wszystkim zdrowia.
---
Aoi
Artykuł pochodzi z serwisu www.Artelis.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz