poniedziałek, 18 lutego 2013

Cykoria podróżnik


Cykoria podróżnik gatunek rośliny należący do rodziny astrowatych. Jego rodzime miejsce występowania to znaczna część Europy, Azji, Algierii, Tunezji i Afryce Północnej. W Polsce roślina ta występuje pospolicie na całym obszarze i jest archeofitem. Cykoria jest bardzo popularna o szerokim zastosowaniu.

W sztuce kulinarnej młode listki cykorii można dodawać do sałatek ze względu na zawartość witaminy C i B oraz wielu mikroelementów. Korzenie cykorii po odpowiednim przygotowaniu są ważnym składnikiem kawy zbożowej.

Roślina ma także właściwości lecznicze, w ziołolecznictwie używana jest od czasów prehistorycznych. Surowcem zielarskim jest całe ziele, same płatki lub korzeń. Polecana jest przede wszystkim w przypadkach zmniejszonej produkcji żółci, soku żołądkowego oraz przy wzdęciach. Bardzo dobrze wpływa na trawienie oraz przyswajanie pokarmów.

Korzeń zawiera inulinę, która działa probiotycznie, dzięki czemu tworzy odpowiednie warunki do wytwarzania dobrych bakterii w organizmie. Cykoria stosowana jest jako dodatkowy składnik w wielu mieszankach innych ziół.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz